Format e qeverisjes

From Rival Regions Wiki
Jump to: navigation, search
This page is a translated version of the page Government forms and the translation is 93% complete.

Other languages:
العربية • ‎azərbaycanca • ‎Čeština • ‎Deutsch • ‎English • ‎Español • ‎français • ‎Հայերեն • ‎Bahasa Indonesia • ‎Italiano • ‎qazaqşa (latın)‎ • ‎Lietuvių • ‎Polski • ‎Português • ‎Português do Brasil • ‎Română • ‎Русский • ‎slovenčina • ‎Shqip • ‎српски / srpski • ‎Türkçe • ‎Українська

Forma e qeverisë përcakton karakteristikat e qeverisë, mënyra e ushtrimit të forcës. Në të gjitha format e qeverisë, aty ka një pozicion si një lider (ose diktator), ministër ekonomie (këshilltar ekonomik në diktaturë). Pesë nga format e qeverisjes kanë parlament dhe një pozicion të ministrit të jashtëm.

Ti mund të shikosh listën e shteteve që kanë forma të ndryshme qeverie (ikonat në të majtë)

Republikë parlamentare

Rrepublika parlamentare - forma bazë e qeverisë/ E gjithë fuqia i takon Parlamentit

Republikë presidenciale

Republika presidenciale lind pas zgjedhjeve të liderit në një shtet të sapoformuar.

Karakteristikat:

Lideri miraton kërkesat për rezidencë, cakton Ministrat, ndryshon ngjyrën e shtetit në hartë, ndryshon himnin dhe urdhërat për qytetarët e shtetit.

Parti-sunduese

Parti-sunduese - formë qeverisje ku ka vetëm një parti në parlament, ajo që ka marrë shumicën e votave në zgjedhjet parlamentare.

Në këtë rast zgjedhjet përsëriten si zakonisht, çdo 5 ditë.Për të lëvizur te kjo formë qeverisje duhet të kalohet një ligj specifik dhe ky ligj nuk duhet të ketë më pak se 80% vota PRO.

Diktaturë

Diktatura - formë qeverisje ku e gjithë fuqia i takon lideritshtetit. Ashtu si te partia-sunduese ti duhet të kalosh një ligj me 80% të votave PRO në parlament. Ti mundesh vetëm ta kalosh ligjin për diktaturë në republikë Presidenciale. Për tu kthyer prapa nga diktatura në republikë ty të duhet një veprim nga vetë diktatori ose një revulucion të suksesshëm te ndonjë rajon.

State will also become a Presidential republic in case its capital was captured in war.

Karakteristikat:

 • Ska zgjedhje.
 • E gjithë fuqia i përket diktatorit.
 • Shumica e ligjeve kalohen shpejt.
 • Diktatori ka një këshilltar ekonomik. Ai mund të kalojë ligje ekonomike:eksplorim resoursesh, taksa, rritje ndërtesash etj.

Nuk ka ndonjë pozicion për ministër të jashtëm.

Sistemi një-partiak

Sistemi një partiak - formë qeverisje që ka një karakter të përzier, vendimi për të kaluar në diktaturë merret nga vet diktatori. Në këtë formë qeverisje ka vetëm një parti në parlament: partia e diktatorit.

Karakteristikat:

 • Kalim i menjëhershëm në diktaturë dhe nga diktatura.
 • Një parti në parlament.
 • Diktatori mundet të kalojë menjëherë ligjet e tij, por jo ligjet e të tjerëve.
 • Ska zgjedhje.
 • Ska ministër të jashtëm.

Monarkia Ekzekutive

Monarkia ekzekutive - formë qeverisje që ka një karakter të përzier, vendimi për të kaluar nga një diktaturë në monarki ekzekutive bëhet nga vetë diktatori, si në sistemin një-partiak. Në këtë formë qeverisje parlamenti luan rolin e këshillit.

Karakteristikat:

 • Të gjitha votat për projektligje do të fshihen kur diktatori anullon monarkinë ekzekutive dhe transferon sistemin e shtetit në diktaturë.
 • Transferim i menjëhershëm nga diktatura dhe në diktaturë.
 • Zgjedhje parlamentare.
 • Diktatori mundet të kalojë ligjet e veta menjëherë, por jo ligjet e të tjerëve.
 • Parlamenti mund të lëshojë projektligje por mund të kalohen vetëm nëse diktatori ose këshilltari ekonomik votuan për të.
 • Ska ministër të jashtëm.